Meer vogels in je tuin

Michael Nendels

Het is deze week Nationale Vogelweek. Vogelbescherming Nederland organiseert deze jaarlijkse actie om je de meest verbazingwekkende vogels in het wild te laten ontdekken. Je kunt mee op vogelexcursie om zo de prachtige natuur van Nederland te ontdekken. Een prachtig initiatief want steeds meer mensen worden warm van het vogelspotten, hoorde ik op de radio. Het schijnt niet meer exclusief voor mannen in groene jassen met bijbehorende petten en hoeden te zijn; er worden steeds meer groepjes vrouwen met verrekijkers ‘gespot’, vertelde de presentator. En ook worden de vogelaars steeds jonger aldus het NOS Jeugdjournaal. En dat het vogelspotten populair is blijkt wel, want bijna alle excursies die deze week georganiseerd zijn, zitten vol.

 

Maar je hoeft niet per se de deur uit om bijzondere vogels te zien. De natuur is namelijk dichterbij dan je denkt. Want ze zitten ook gewoon in je tuin. Je tuin is dan wel geen natuur, maar de natuur is overal. Ook in je tuin zijn insecten die aangetrokken worden door de planten. Die planten produceren bessen en zaden. En dit alles trekt weer vogels.

Wil je meer vogels in je tuin? Zet er dan wat vogelvriendelijke planten in. Dat kunnen bomen zijn of hagen. Bomen zorgen voor uitzicht en een plek om te nesten. Hagen zorgen voor beschutting en nestplaatsen. Maar de vogels vinden er ook voedsel in de vorm van bessen en insecten. Heesters doen hetzelfde als hagen, maar je kunt hierin meer variëren. Je kunt denken aan bessenstruiken, maar gewoon een struikklimop trekt in de herfst massa’s merels. En tot slot zijn er nog de vaste planten en één- en tweejarigen. Daar zitten meer insecten in dan je op het eerste oog zou denken. En later komen de zaden die weer andere vogels aantrekken. Op de site van de vogelbescherming vind je lijsten met vogelvriendelijke planten die je kunt gebruiken. Bestel dan meteen het gratis magazine, boordevol tips over hoe je van je tuin een vogelparadijs maakt.

 

Wat kun je nog meer doen? Voeren! ‘Dat doe je toch alleen in de winter?’, hoor ik je denken. Dat is een groot misverstand, want vogels zijn slimmer dan je denkt. Als je het hele jaar doorvoert, gaan ze toch eerst op zoek naar natuurlijk voedsel. Maar zeker nu ze hun jongen aan het grootbrengen zijn, kunnen ze je hulp goed gebruiken. Ze verbruiken veel energie en dat moeten ze wel kunnen aanvullen. Je kunt gewoon hetzelfde voer gebruiken dat je in de winter gebruikt. Dus ook vetbollen. Zorg er wel voor dat die in de schaduw hangen… En let op met pinda’s. Gebruik alleen doppinda’s in een netje of in pindablokken. Jonge vogels kunnen namelijk stikken in losse pinda’s.

Een nestkast ophangen kan ook. Als je dat wilt, wacht dan tot het najaar, want dat is gek genoeg de beste tijd. Veel vogels gebruiken de nestkasten in de winter als schuil- en slaapplaats. En als ze dat doen, heb je grote kans dat ze in het voorjaar hun nest erin bouwen.

 

En dan is het tijd om met een verrekijker te gaan zitten en vanaf je terras of vanuit je woning gaat er ineens een wereld open. Probeer het maar eens.

<

© 2019 Michael Nendels | Tuinontwerpen & Hovenier | info@mntuinen.nl