Op het moment dat ik dit schrijf, sneeuwt het een beetje. De afgelopen dagen heeft het wat gevroren, maar het zonnetje scheen. En dan voel je het: de lente komt eraan! Bij mij begint het al te kriebelen, want de hazelaars (Corylus avelana) staan al een tijdje opvallend te bloeien met hun mannelijke katjes. Maar wist je dat er ook vrouwelijke bloemen aan deze struik zitten? Die komen pas later en als je heel goed kijkt, zie je ze al zitten; piepkleine rode bloempjes. Ze zitten met drie tot vier in een knopje bij elkaar in de oksels van de bladeren.

 

Wat meer opvalt zijn de krokussen. Die hebben er al zin in! Hun kopjes steken al ruim boven de bodem uit en je kunt al zien in welke kleur ze gaan bloeien. Ik kan niet wachten en wil ze eigenlijk in bloei trekken...

 

Maar er valt meer te zien, als je goed kijkt. De mahonie struik (Mahonia) is er zo een. Hoewel, er zijn meerdere cultivars die bloeien van december tot april. De Mahonia x Winter Sun doet wat dat betreft z’n naam eer aan. Wie houdt er nu niet van geel. Bovendien is de kruidige geur al van ver te ruiken. Nog een struik de we allemaal wel kennen is de sneeuwbal of Viburnum. De Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’ bloeit, aan de nog kale takken, met donkerroze trossen.

Lentekriebels

februari - Michael Nendels

Ik kom nogal eens in Boskoop en daar zag ik twee heesters, die mij eerder nooit zijn opgevallen: de papierstruik (Edgeworthia chrysantha) en de schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora). Deze laatste geeft maar weer eens aan, dat je met de Nederlandse namen van planten altijd voorzichtig moet zijn. Deze plant is lid van de familie Hamamelidaceae en heeft niets met de hazelaar (familie Betulaceae) te maken. Behalve dat het blad op die van de hazelaar lijkt... Een prachtig, traag groeiend struikje voor als je wat kleur in het vroege voorjaar in je tuin wilt. Hij wordt niet veel hoger dan een meter en de licht geurende bloemen zijn zachtgeel. Na de bloei verschijnt het frisgroene blad, dat in het najaar heel mooi naar rood en geel verkleurt.

'Corylopsis pauciflora’

Nog zo’n langzaam groeiende struik die deze maand gaat bloeien is de papierstruik (Edgeworthia chrysantha). De bast wordt in Japan van oudsher gebruikt voor het maken van papier. Hij bloeit vanaf februari tot april en de warmgele bloemen geuren heerlijk zoet. De cultivar ‘Grandiflora’ heeft grotere bloemen dan de soort en wordt het meest aangeboden. Ik vind het fantastisch om te zien dat de knoppen eerst zilverachtig van kleur zijn. Pas als ze opengaan zie je de goudgele kleur en worden de clusters met bloemen net zonnetjes. Vooral als de zon er doorheen schijnt, wat een warmte stralen ze dan uit!

 

Veel winterbloeiende heesters bloeien voordat het blad verschijnt. Daarom worden het ook wel naaktbloeiers genoemd.  Brrrrr. Moet ik even niet aan denken.

 

Het sneeuwt nog steeds, dus maak ik zo maar eens een warme mok chocomelk en steek de haard lekker aan. Laat de lente maar komen!

'Edgeworthia chrysantha’

<

© 2019 Michael Nendels | Tuinontwerpen & Hovenier | info@mntuinen.nl