Warmste zomer in 300 jaar

Michael Nendels

Volgens weeronline is de gemiddelde temperatuur in de zomer, sinds dat ze die meten, niet zo hoog geweest als dit jaar. Gemiddeld werd het in De Bilt 19,1 graden. Bovendien hadden we meer dan 100 warme dagen van 20 graden of hoger. Ook beleven we een – bijna record – neerslagtekort en het oosten van Nederland had de eer de recordlange regionale hittegolf van 29 dagen die warmer waren dan 25 graden.

 

Voor de één was deze zomer een zegen, voor de ander een last. In sommige delen van Nederland lijkt het net alsof je in Zuid-Frankrijk rondrijd. Water in vijvers en sloten staan lager en grasvelden zijn dor en droog. Stuiken en bomen krijgen nu al herfstkleuren en ze laten een deel van hun blad vallen. Hoe ga je als tuinliefhebber om met deze omstandigheden?

 

Meer sproeien ligt voor de hand. Het gazon en de borders hebben dorst en hebben water nodig. De meeste mensen sproeien met drinkwater. En hoewel drinkwater in Nederland niet duur is omdat we dat normaal in overvloed hebben, zijn er toch al provincies waar een sproeiverbod is ingesteld. Door slim te sproeien kun je voorkomen dat er in jouw gemeente ook een sproeiverbod komt. Geef je planten alleen ’s avonds water zodat er minder verdampt. Geef niet elke avond een beetje, maar geef 1 a 2 keer per week zoveel, dat het water wat dieper in de grond dringt. Zo stimuleer je de planten langere wortels te maken. En je voorkomt daarmee dat ze lui worden én een torenhoge waterafrekening.

Toekomst

Het klimaat verandert, dat staat vast. Sinds 1940 stijgt de gemiddelde zomertemperatuur en dat lijkt in een steeds hoger tempo te gaan. Deze opwarming zal steeds meer invloed hebben op de manier waarop we onze tuinen gaan inrichten. Want nu zie je al planten die een jaar of 10 geleden nog in de boeken staan als ‘niet winterhard’ gewoon in de tuin staan. Denk aan Choisia, Vijgenboom, Sterjasmijn en Agapanthus. Gaan we meer mediterrane planten gebruiken? In elk geval zullen we bij de aanleg van een toekomstbestendige tuin hier rekening mee moeten houden.

 

Wat je zelf kunt doen is planten kiezen die goed tegen de droogte kunnen. Denk aan kogeldistels, wolfsmelk, vetkruid, oregano, tijm en lavendel. Nog belangrijker is om de bodem af te dekken met mulch. Een ‘schone’ zwarte grond verdampt heel veel water. Zorg voor een laagje houtsnippers, cacaodoppen, Champost, grasmaaisel of compost op de kale bodem. Zo voorkom je bovendien onkruid, ga je verdamping tegen maar wat nog belangrijker is: het humusgehalte verbetert. Omdat het organisch materiaal langzaam verteerd, verbetert de structuur en het bodemleven.

Dus wat doe jij voortaan met je grasmaaisel en afgevallen herfstblad? Juist! Je dekt de bodem van je borders er mee toe en je zorgt voor een beschermende deken voor het bodemleven. Dan krijg jij in retour een kruimige en lekker ruikende bodem die vocht vasthoudt en vol zit met voedingselementen. En je hoeft minder te sproeien!

<

© 2019 Michael Nendels | Tuinontwerpen & Hovenier | info@mntuinen.nl