Michael Nendels
In mijn vorige blog schreef ik al over de grilligheid van de maand maart. Meteorologisch is de lente al begonnen, maar soms lijkt het nog winter. Hieronder wat tips voor deze ‘roerige’ maand. Hou zelf de weersverwachting wel in de gaten, want als je het zelf niet fijn vindt om in de tuin te werken, is het voor de tuin ook nog niet nodig. Soms is het beter om even geduld te hebben.
Het onkruid groeit al gestaag op de plekken waar de bodem niet gedekt is. Vooral de kleine veldkers wil zich met z’n springzaad snel voortplanten. Nu staat hij al in bloei, dus is het zaak hem met wortel en al uit de grond te trekken voordat de zaadjes alle kanten op springen. Nu de bodem nog nat is. kun je beter alle onkruiden er met de hand uittrekken want als je schoffelt, groeien ze gewoon door. (Schoffelen kun je alleen bij warm en droog weer.)
Deze maand is het tijd om je gazon aan te pakken. Verticuteren is nodig om oude graspollen, mos en ander materiaal te verwijderen en een luchtige grasmat te creëren. Zo groeit het nieuwe gras beter. Gebruik hiervoor een speciale verticuteerhark. Voor een groter gazon kun je beter een verticuteermachine te kopen of te huren. Voordat je gaat verticuteren is het van belang het gazon de maaien. Stel de maaimachine in op de hoogste stand en maai niet als het te nat is.
Voordat je gaat verticuteren is het van belang het gazon te bemesten met een meststof waarin ook een middel zit tegen mos. Een goed middel om dat zelf te doen is GazonPur van DCM, of van EcoStyle. Doe dat ongeveer veertien dagen voordat je gaat verticuteren. Het mos sterft af en het verticuteren gaat dan een stuk makkelijker.
Denk daarbij ook aan het bekalken van je gazon. Mos groeit niet zo goed als de pH waarde (zuurtegraad) hoog genoeg is. En als de pH waarde te laag is, groeit het gras niet optimaal. Ook hiervoor hebben DCM en EcosStyle een goed product: DCM Groen Kalk of EcoStyle AZ Kalk. Je kunt de kalk gelijk strooien met de organische meststof.
Na het verticuteren zul je ook kale plekken in het gazon ontdekken. Het is van belang om die met graszaad in te zaaien. Dat wordt ook wel doorzaaien genoemd. Zorg wel dat de vogels niet al je graszaad opeten! Je kunt dat doen door stokjes in de grond te steken met een lint of zilverfolie.
Vaak krijg ik vragen over het snoeien van bomen en heesters. Best ingewikkeld soms, want sommige heesters kun je vanaf half maart drastisch aanpakken. Maar anderen moet je met rust laten, anders bloeien ze niet. Zie wat ik daarover geschreven heb in mijn vorige blog: ‘Maart roert zijn staart’. Het komt erop neer dat je nu de heesters snoeit die op het eenjarig hout bloeien. Dat zijn dus de heesters die aan de twijgen bloeien die zich dit jaar nog moeten vormen. Snoei met een schone en scherpe snoeischaar.
Als je veel kale plekken hebt in je border (veel mensen zien nog steeds graag ‘schone’ zwarte grond tussen de planten) ben je ook steeds bezig met het verwijderen van onkruid. Je kunt het jezelf wat makkelijker maken door hier bodembedekkers te planten. Die zorgen dat het vocht in de bodem beter wordt vastgehouden en dat er minder temperatuurschommelingen in de bodem optreden. Dat komt het bodemleven ten goede. Nu is het een goede tijd om te planten.
Haal nog niet te snel alle blad weg uit de borders. Als er grote hopen liggen, kan daar nog een egel in winterslaap onder zitten. Het blad beschermt ook nog de planten tegen de koude nachten in maart.
Wat je nu ook kunt doen is zomerbloeiende bollen en knollen planten. Denk eens aan Dahlia’s want die zijn helemaal weer terug van weggeweest. De meest spectaculaire kleuren hebben ze. Verder kun je denken aan: Kaapse hyacint, Lelies, Gladiolen en Canna. Met deze knollen en bollen kun je deze zomer een bloemenzee creëren.
Heb je je potplanten op een vorstvrije, beschutte plaats gezet? Deze maand kun je controleren of ze verpot moeten worden. Als er wortels onderuit komen, is dat zeker nodig. Gebruik een goede potgrond. Ook moet je beginnen met water geven en kun je ze bij mooi weer lekker buiten zetten. Zet ze dan nog niet meteen in de volle zon; ze moeten nog even wennen. Begin ook met bemesten zodra ze aan de groei gaan.
Siergrassen
De siergrassen die in de winter afgestorven zijn hebben hun decoratieve winterbeeld nu wel verloren. Het is tijd om ze zo kort mogelijk boven de pol af te knippen. Doe dat met een scherpe heggenschaar. Je kunt hiervoor ook een elektrische heggenschaar gebruiken.
Er zijn ook groenblijvende siergrassen. Vaak zie je dat het blad wat winterschade heeft opgelopen. Je hoeft alleen de beschadigde en lelijke bladeren te verwijderen. Als de plant wat ouder is, kan het geen kwaad om hem een keer flink kort te knippen. Daar knappen ze meestal wel van op. Liriope muscari (Leliegras) is en vaste plant die sterk op een groenblijvende grassoort lijkt. Maar als je hem eenmaal ziet bloeien, weet je wel beter. Maar qua snoeien kun je hem wel behandelen als de groenblijvende siergrassen.
Je border, de haag en vaste planten beginnen te groeien en nemen weer meststoffen op. Het beste gebruik je een organische mest. Dat geeft geleidelijk de meststoffen af, waardoor de planten sterker worden. Ook verbetert organische mest de bodem en het bodemleven. Gebruik daarvoor EcoStyle Tuinmest of die van DCM.
Compost is geen mest. Maar wel heel belangrijk om de bodemstructuur te verbeteren. Je kan natuurlijk je eigen compost daarvoor gebruiken, maar de meesten van ons hebben dat niet. Je kunt compost in kleine en grote verpakkingen thuis laten bezorgen. Dit kan gewoon rond de plant worden gestrooid en verteert vanzelf.
Slakken hebben de winter doorgebracht op beschutte plaatsen. Als het warmer wordt, komen ze tevoorschijn op zoek naar lekkere jonge scheuten. En ook zij krijgen de lente in hun bol, want ze beginnen als snel met paren en leggen dan 300 tot 500 eitjes. Hoe eerder je ze verwijdert hoe minder je in je tuin terugvindt. Een leuk artikel over (het nut van) slakken lees je in een artikel van Milieu Centraal. Je kunt ze ecologisch verantwoord bestrijden met voor andere dieren (en mensen) niet-giftige middelen.
Wil je reageren op dit artikel? Dat kan hieronder.
© 2019 Michael Nendels | Tuinontwerpen & Hovenier | info@mntuinen.nl