Vroegste voorjaar
Michael Nendels
Volgens natuurkalender.nl is dit voorjaar één van de drie vroegste lentes ooit. Door de extreem warme winter loopt de ontwikkeling van planten vijf weken voor op de gemiddelde ontwikkeling van de afgelopen vijftig jaar. In 2008 en 2016 begonnen de lentes even vroeg. De gemiddelde temperatuur van januari en februari gaat waarschijnlijk uitkomen op 6,8 0C, wat – sinds de eerste thermometermetingen in 1706 – een record is.
Tja, en dan besef ik dat we van het ene record in het andere vallen. Vallen al die records nog wel op? Zelf was ik de afgelopen weken wel verbaasd om te zien dat de sneeuwklokjes, hazelaar, gele kornoeltje, sleedoorn en speenkruid al aan het bloeien waren. Wellicht nog makkelijker te zien zijn de krokussen en narcissen die in de gemeente gazons aan het bloeien zijn.
In je eigen tuin kun je ook al zien dat de natuur vijf weken voorloopt. Forsythia, sierkers, krokussen, narcissen in je tuin? Grote kans dat ze al bloeien. En voor hooikoortspatiënten kwam het seizoen in de eerste week van februari al vroeg op gang doordat de Elzen massaal gingen bloeien. En heb je de merels al horen fluiten?
Mijn handen jeuken; kan ik de tuin al in? Is het nog niet te vroeg? Zou er nog vorst komen? Hoe zit het met de IJsheiligen? Komen die ook vijf weken vroeger? Met alle wind en de regen die momenteel valt, blijf ik toch nog maar even binnen. Wel leuk om alvast plannen te maken.
En wil jij een nieuwe tuin? Of een grote verandering? Wacht dan niet met plannen maken tot het zonnetje lekker gaat schijnen…
© 2019 Michael Nendels | Tuinontwerpen & Hovenier | info@mntuinen.nl