Wintermaand

Michael Nendels

Januari is een stille, rustige tuinmaand. Na de feestdagen willen de tuincentra je laten geloven dat je kamerplanten in huis moet halen. Niks mis mee maar vergeet niet om ook eens te genieten van je tuin. Genieten van mooi gekleurde takken of takkensilhouetten of van allerlei planten die wintergroen zijn, bessen dragen of zelfs al bloeien, zoals de winterbloeiende Prunus subhirtella 'Autumnalis', Jasminium nudiflorum (winterjasmijn), Hamamelis (toverhazelaar), Viburnum tinus, Chimonanthus praecox (meloenboompje), Viburnum x bodnantese 'Dawn' en de Helleborus (kerstroos). De viooltjes en winterheide (Erica's) geven prachtig kleur aan je tuin. De gele winterakonietjes zijn de eerste bolgewasjes die hun bloemen in de tuin zullen laten verschijnen.

Januari is en blijft een wintermaand. Laat het tuinieren voor wat het is. Laat de grond rusten, laat de bodemfauna toe de grond te voorzien van de nodige voeding. We kunnen nu al zien dat in de winter de natuur niet stilstaat maar gewoon doorgaat. Zeker als er dagen zijn met temperaturen boven de 10 graden. Maar het weer kan zo omslaan in een vorstperiode  met een ijzige harde wind, waardoor er schade kan ontstaan bij de planten waarbij de sapstroom al op gang is gekomen. Als je in de borders, tussen struiken en bloemenpartijen, het blad hebt laten liggen, zorgt dit voor een isolerende werking tijdens de winter. Op die manier heeft de vorst minder vat op de wortels van de meerjarige planten en komen die gezonder de winter door. Het is ook de ideale plek voor dieren. Ze vinden er een schuilplaats en kunnen mooi onder de bladeren beschut zitten.

 

Zolang het niet vriest kun je wel bomen of heesters (ver)planten. Die zijn nu in rust zodat je goedkopere planten met blote wortels kunt kopen. Veel bomen en heesters kunnen nu ook worden gesnoeid. Weet wel wat je doet, want als je vroegbloeiende struiken snoeit, knip je de bloemknoppen weg en heb je geen bloemen in het voorjaar.

Wat kun je verder nog doen?

• Dode en zieke takken van bomen en struiken verwijderen;

• Maak je tuingereedschap schoon en slijp ze zo nodig;

• Breng je grasmaaier weg voor een slijpbeurt;

• Blauwe regen snoeien: alle zijtakken tot 2 á 3 knoppen wegknippen;

• Vogels voeren met vogelvoer, vetbollen, oud brood en vers fruit;

• Gazon beluchten (als het niet vriest) met een prikker;

• Bessenstruiken snoeien.

Januari is de tijd van het jaar om plannen te maken voor veranderingen in je tuin. Hoe was je tuin vorig jaar? Wat moet blijven? Wat moet veranderen? Lees tuinbladen en struin het internet af voor ideeën. Ligt de bestrating er nog goed bij? Mag het wat minder? Hoe staat het met de schutting en/of tuinhuis? Wat kun je zelf doen? Is het tijd voor een complete renovatie? Waar heb je een hovenier voor nodig? Denk eraan dat die het op dit moment nog druk hebben. Wil je in het voorjaar iets veranderd of veranderd of aangelegd hebben, dan is nu de tijd om contact op te nemen.

 

Maar vergeet niet te genieten. Een wintertuin kan zo mooi zijn, zeker als je naar buiten gaat en goed kijkt.

 

<

© 2019 Michael Nendels | Tuinontwerpen & Hovenier | info@mntuinen.nl